Наступ ворожих сил на напрямку Покровське уповільнився, повідомив Міловідов. 22.09.2024


Ілюстративне зображення: УНІАН

Ворога не допущено до міста Селидове

Яка нині ситуація на Покровському напрямку? Які ключові об'єкти обирає противник? І в яких місцях він зосереджує найбільше своїх сил — як техніки, так і особового складу?

Покровський напрямок на сьогодні залишається одним із найнапруженіших на Донецькому напрямку. Ворог не полишає спроб просуватися в напрямку міста Покровськ. У зоні відповідальності 15-ї бригади Національної гвардії "Кара-Даг" є місто Селидове, до якого не допущено просування ворога. Ворог не перебуває на території міста, як би там російські пабліки не заявляли про його швидке взяття. Основні бої на нашому напрямку точаться на підступах до населеного пункту Михайлівка. Просування значно загальмувалося за останні дні, на нашому напрямку відчуваємо зменшення кількості штурмових дій противника, який застосовує тактику малих піхотних груп без застосування важкої техніки. Ворог при прямому зіткнення на нашому напрямку не має успіху і намагається обійти південніше та північніше місто Селидове. На напрямку населеного пункту Українськ має часткові успіхи, створюючи умови для бокового обходу міста.

Курщинський та Покровський напрямки

Чи впливають події, які відбуваються в Курській області, на обстановку в районі Покровського напрямку?

Сказати, що росіяни покинули масовий задум наступу на Покровськ і відтягнули масові резерви на Курщину 100% не можна. Але ми відчули зменшення кількості живої сили противника. Я гадаю, що це в середньостроковій перспективі за собою потягнуло відведення часткового резерву і з Покровського напрямку також.

Тактика м'ясних атак продовжується.

Якщо розглядати склад військових сил та технічних засобів, які застосовує противник на Покровському напрямку, на що саме вони найбільше орієнтуються?

У нашому секторі діють різноманітні підрозділи, зокрема регулярні частини Збройних сил РФ. Тактика, яку вони використовують, залишається без змін - це масовані атаки. На початку вересня, коли розпочалася активна фаза бойових дій, і наші оборонні сили змогли стабілізувати лінію фронту, противник періодично прибігував до використання важкої бронетехніки, яку нам вдавалося знищувати.

Щодо підготовки військовослужбовців, деякі з тих, хто потрапив у полон, були мобілізовані в середині серпня і дуже швидко досягли лінії фронту. Вони мають лише базову військову підготовку, проте за рахунок чисельності особового складу, навіть якщо вони не є висококваліфікованими, їхня присутність відчувається, коли вони діють десятками. Однак є й випадки, коли залучаються більш підготовлені військові для виконання диверсійно-розвідувальних завдань, намагаючись проникнути в наш тил.

Михайлівка вкрита тілами російських солдатів.

Специфіка російських наступів: вони бачать кількість своїх загиблих, і групи штурмовиків постійно одна за одною пересуваються, переступаючи через тіла своїх загиблих. Їх це не турбує. Або це нерозуміння ситуації, або в них є якісь переживання, які змушують їх не намагатися евакуйовувати своїх поранених і просто йти вперед, попри значні втрати.

Тобто тіла своїх загиблих вони не особливо забирають і ті просто лежать серед поля чи серед доріг на полі бою?

У кожному куточку. Михайлівка покрита тілами.

Осінньо-зимовий час зазвичай супроводжується зниженням ефективності діяльності.

Які зміни осінь вносить у бойову тактику та стратегію на полі бою?

Осінній період завжди супроводжується погіршенням умов роботи, що ускладнює пересування як для наших підрозділів, так і для противника. Проте, якщо погодні умови залишатимуться сприятливими для авіаційних операцій, артилерія зможе продовжувати свою діяльність без значних перешкод. Осінньо-зимовий час завжди приносить додаткові труднощі для всіх учасників. Волога, затяжна погода та холод створюють серйозні виклики, роблячи ситуацію набагато складнішою в порівнянні зі стабільними та ясними умовами.

Чому жителі прифронтових районів відмовляються залишати свої домівки та евакуюватися?

Деякі особи, з якими вдається спілкуватися, вважають, що у них немає можливості для виїзду або просто не знають, куди їм йти. Інші занепокоєні своїм майном, яке вони здобули за життя, і не хочуть з ним розлучатися. Проте є й такі, хто під час організованої евакуації залишився на місці, але згодом звертається за допомогою до військовослужбовців. Ми намагаємося надати цю допомогу і вивозити людей до евакуаційних пунктів. Деякі з них усвідомлюють свою ситуацію занадто пізно, і коли обстановка стає критичною, намагаються втекти з місця своєї присутності.

У 99% випадках росіян на багі та мотоциклах вдається знищити ще на підступах

На Запорізькому напрямку зафіксували різні мотоциклетні засоби. Наразі їх спостерігають у Покровському районі. Що ви можете розповісти про цю ситуацію?

Багі й мотоцикли в наступі -- це не нова тактика росіян. Це дуже швидкі, маневрені, легкі засоби пересування. Тому їх основна мета як одноразового засобу пересування -- дуже швидко перетнути якусь ділянку або смугу і доставити частково БК чи людей до місця зосередження або скупчення. Найбільша проблема при ураженні - це короткий проміжок часу, за який потрібно відслідкувати, вистежити, визначити місцеперебування, зорієнтувати, скоординувати підрозділи, які залучені до знищення (артилерію або дрони). У 99% випадках їх вдається знищити на підступах, не давши досягнути мети, на яку вони розраховували.

Один підрозділ здатен за добу використати понад сотню FPV-дронів.

Ми постійно отримуємо новини про укладені контракти на мільйон дронів в Україні та про стрімкий прогрес у цій сфері. Проте, варто зазначити, що російська сторона також не залишилася осторонь. Які, на вашу думку, кроки вживають росіяни для вдосконалення своїх безпілотників?

Ми відчутно бачимо, що кількість дронів у ЗСУ зростає за рахунок державних надходжень та донатів небайдужого населення, яке дуже активно допомагає. При активному веденні бойових дій лише одним із наших підрозділів за добу може застосовувати більше сотні FPV-дронів для знищення або груп ворога, або техніки. Тож це розхідний матеріал, але він дуже дієвий та ефективний. Він завдає значної шкоди. Але ворог так само не стоїть на місці, розвивається і маються деякі відчутні проблеми з тим, що противник вносить корективи в частотні горизонти, на яких використовуються FPV-дрони, й інколи засоби радіоелектронної боротьби не здатні впоратись. Тому намагаємось дуже оперативно вирішувати питання зі зміною частот, модернізацією наших РЕБів, збільшенням їх кількості. Зараз основний напрямок -- це забезпечення як FPV-дронами, так і засобами РЕБ.

Related posts